SZERVES KÉMIA 2. (KEO1011, KEO1011L)
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Nappali képzés
Hét |
Témakör |
Megjegyzés |
1 |
Karbonsavak. Monokarbonsavak. Dikarbonsavak. |
|
2 |
Karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok. |
|
3 |
Karbonsav észterek, karbonsav amidok. |
|
4 |
Gliceridek. |
|
5 |
Szénhidrogén csoportban helyettesített karbonsavszármazékok. |
|
6 |
Poliamidok. Szénsavszármazékok. |
|
7 |
Bioszerves kémia legfontosabb vegyületei. |
|
8 |
Heterociklusos vegyületek. (Furán, pirrol, fiofén. Piridin. Diazinok.) |
|
9 |
Szénhidrátok. Monoszacharidok. (Csoportosítás. Glükóz, fruktóz, galaktóz.) |
|
10 |
Diszacharidok (Maltóz, szacharóz, cellobióz, laktóz). |
|
11 |
Oligoszacharidok. Poliszacharidok. (Keményítő, cellulóz). |
|
12 |
Aminosavak. (alfa-aminosavak és fehérjék kapcsolata). |
|
13 |
Nukleinsavak. Nukleozidok és nukleotidok. Purin és pirimidin bázisok. |
|
14 |
Alkaloidok, gyógyszerek, narkotikumok. Fontosabb alkaloidok hatása, előfordulásuk a természetben. |
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
Ajánlott. |
A félévi ellenőrzések követelményei: |
2 db ZH a félévben, minden ZH-án max 25 pont érhető el. A vizsgára bocsátáshoz minimum 20 pont szükséges a megszerezhető 50-ből. |
A tantárgyhoz rendelt kredit: |
3 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
A vizsga írásbeli és szóbeli az előzetesen kiadott tematika és irodalomjegyzék alapján. A teljesítmény értékelése: 0-49 %: elégtelen 50-59 %: elégséges 60-79 % közepes 80-89 %: jó 90-100 %: jeles |
Ajánlott irodalom: |
Dr. Litkei György: Szerves kémia I, II., Tankönyvkiadó, Budapest, 1997. |
Ajánlott weboldalak: |
|
Levelező képzés
Hét |
Témakör |
Megjegyzés |
1 |
Karbonsavak. Monokarbonsavak. Dikarbonsavak. Karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok, karbonsav észterek, karbonsav amidok. Gliceridek. Szénhidrogén csoportban helyettesített karbonsavszármazékok. Poliamidok. Szénsavszármazékok. |
|
2 |
Bioszerves kémia legfontosabb vegyületei. Heterociklusos vegyületek. (Furán, pirrol, fiofén. Piridin. Diazinok.) Szénhidrátok. Monoszacharidok. (Csoportosítás. Glükóz, fruktóz, galaktóz.) Diszacharidok (Maltóz, szacharóz, cellobióz, laktóz). |
|
3 |
Oligoszacharidok. Poliszacharidok. (Keményítő, cellulóz). Aminosavak. (a-aminosavak és fehérjék kapcsolata. Nukleinsavak. Nukleozidok és nukleotidok. Purin és pirimidin bázisok. Alkaloidok, gyógyszerek, narkotikumok. Fontosabb alkaloidok hatása, előfordulásuk a természetben. |
ZH |
Követelmények:
A tárgy teljesítésének követelményei megegyeznek a nappali képzésnél fentebb leírtakkal. Egy ZH-t kell írni, amelynek az eredményének el kell érnie a 40 %-ot.