(CGB1501, CGB1501L, CGF1501, CGF1501L) Táplálkozástan előadás

2018/19 I. féléves

Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak és FOSZK

Táplálkozástan előadás

(CGB1501, CGB1501L, CGF1501, CGF1501L)

TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI

 

Hét

1. Táplálkozástani alapfogalmak. Élelmiszerekről szóló törvény

2. Az emésztőrendszer felépítése és működése. A táplálkozás élettani háttere.

3.Tápanyagszükséglet, energiaszükséglet, energiaforgalom

4.A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok táplálkozás - élettani háttere

5.Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

6. Az egészséges újszülött és kisgyermek táplálása, a gyermekek tápanyagigénye.

7. A tápanyagok hasznosulása a gyermeki szervezetben

8. Az anyatej jellemzői, az anyatejes táplálás. Tápszerrel történő táplálás

9. A csecsemő étrendjének kiegészítése, hozzátáplálás, szolidok bevezetése.

10. Az 1-3 éves gyermek táplálása

11. A bölcsődei étkeztetés

12. Táplálkozással összefüggő betegségek. Vegetarianizmus kisgyermekkorban.

13.Táplálkozási allergiák csecsemő- és kisdedkorban.

14. A táplálás szerepe az allergiás betegségek megelőzésében

Követelmények:

 

A foglalkozásokon való részvétel előírásai:

 

Az előadás látogatása nem kötelező, de elvárt.

A tantárgyhoz rendelt kredit:

2

Az érdemjegy kialakítás módja:

 

Jegymegajánló ZH, illetve szóbeli

Ajánlott irodalom:

Decsi, T. (1998): Csecsemőtáplálás, Dialóg Campus Kiadó, Pécs-Budapest

Decsi, T. (2005): Táplálkozási zavarok gyermekkorban, Medicina, Budapest

Kádas, l. (szerk) (1990): Táplálkozástan, Közgazdasági és jogi Könyvkiadó

Nékám, K.- Szemere, P. (szerk) (1994): Táplálkozási allergiák, Springer-Verlag, Budapest

Fehér, I.-Mák, E. (2006): Táplálkozástani alapismeretek a csecsemő- és gyermekgondozásban, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest