2018/19 I. féléves
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak és FOSZK
Táplálkozástan előadás
(CGB1501, CGB1501L, CGF1501, CGF1501L)
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Hét |
1. Táplálkozástani alapfogalmak. Élelmiszerekről szóló törvény |
2. Az emésztőrendszer felépítése és működése. A táplálkozás élettani háttere. |
3.Tápanyagszükséglet, energiaszükséglet, energiaforgalom |
4.A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok táplálkozás - élettani háttere |
5.Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban |
6. Az egészséges újszülött és kisgyermek táplálása, a gyermekek tápanyagigénye. |
7. A tápanyagok hasznosulása a gyermeki szervezetben |
8. Az anyatej jellemzői, az anyatejes táplálás. Tápszerrel történő táplálás |
9. A csecsemő étrendjének kiegészítése, hozzátáplálás, szolidok bevezetése. |
10. Az 1-3 éves gyermek táplálása |
11. A bölcsődei étkeztetés |
12. Táplálkozással összefüggő betegségek. Vegetarianizmus kisgyermekkorban. |
13.Táplálkozási allergiák csecsemő- és kisdedkorban. |
14. A táplálás szerepe az allergiás betegségek megelőzésében |
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
Az előadás látogatása nem kötelező, de elvárt. |
A tantárgyhoz rendelt kredit: |
2 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
Jegymegajánló ZH, illetve szóbeli |
Ajánlott irodalom: |
Decsi, T. (1998): Csecsemőtáplálás, Dialóg Campus Kiadó, Pécs-Budapest Decsi, T. (2005): Táplálkozási zavarok gyermekkorban, Medicina, Budapest Kádas, l. (szerk) (1990): Táplálkozástan, Közgazdasági és jogi Könyvkiadó Nékám, K.- Szemere, P. (szerk) (1994): Táplálkozási allergiák, Springer-Verlag, Budapest Fehér, I.-Mák, E. (2006): Táplálkozástani alapismeretek a csecsemő- és gyermekgondozásban, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest |