2012/2013 II. féléves
Biológia alapszak, bioanalitikus szakirány
Bioorganikus kémia (BIB2228) előadás
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Hét |
Témakör |
Megjegyzés |
1 |
Szerves és bioorganikus vegyületek jellemzői. A szénatom szerkezete. A szerves vegyületek kötésviszonyai. |
|
2 |
Szerves reakciók típusai (AN, AE, AR, SE, SR reakció mechanizmusok). Izoméria és megjelenési formái a szerves vegyületek körében. |
|
3 |
Szénhidrogének. Alkánok. A homológ sor fogalma. Fizikai tulajdonságok. Előállításuk, kémiai tulajdonságok. A monocikloalkánok szerkezete, kémiai tulajdonságok. Szteránvázas vegyületek. Szterinek és epesavak. A D-vitamin. |
|
4 |
Telítetlen szénhidrogének, alkének osztályozás és elnevezés. Az alkének szerkezete. Fizikai és kémiai tulajdonságai. Izoprénvázas vegyületek. Acetilén szénhidrogének. Elnevezés, szerkezet, fizikai tulajdonságok. Alkinek kémiai tulajdonságai. |
|
5 |
Aromás szénhidrogének. Elektrofil szubsztituciós reakciók mechanizmusa. Benzol halogénezése, nitrálása, szulfonálása, Friedel-Crafts; féle acilezés és alkilenezés. Reakcióképesség és irányító hatás. Benzol addiciós és oxidációs reakciói. Az oldalláncban lejátszódó reakciók. Fontosabb aromás szénhidrogének. Kondenzált és izolált többgyűrűs aromás szénhidrogének. |
|
6 |
Funkciós csoportok és kimutatásaik - I. Halogéntartalmú vegyületek. Az egyértékű és többértékű alkoholok. Enolok, fenolok. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb vegyületek.
|
|
7 |
Funkciós csoportok és kimutatásaik - II. Az éterek. Elnevezés, szerkezet, fizikai és kémiai tulajdonságaik. Oxovegyületek. Az aldehidek és ketonok. Összehasonlításuk és jellemző átalakulásaik. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb vegyületek. |
|
8 |
Funkciós csoportok és kimutatásaik - III. Az aminok. Csoportosítás, nevezéktan. Előállítási módok. Az aminok tipikus reakciói. A különböző rendű aminok elválasztása és megkülönböztetése. |
|
9 |
Funkciós csoportok és kimutatásaik - IV. Karbonsavak. Telített és telítetlen monokarbonsavak. Dikarbonsavak. A karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. |
|
10 |
Funkciós csoportok és kimutatásaik – V. Nitrovegyületek. Tiolok, tioéterek. Szulfonsavak. Azo-és diazo vegyületek. Grignard-reagens.
|
|
11 |
Aminosavak, peptidek, fehérjék.
|
|
12 |
A heterociklusos vegyületek elnevezése, csoportosításuk. Öt és hattagú gyűrűrendszerek. |
|
13 |
A szénhidrátok és származékaik elnevezése, csoportosításuk. A monoszacharidok szerkezete és térszerkezete. Fontosabb monoszacharidok. |
|
14 |
A diszacharidok. Fontosabb diszacharidok és rokon vegyületek. A poliszacharidok. A cellulóz és a keményítő. Kimutatási reakcióik. |
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
lehetőség szerint részvétel az előadásokon. |
A félévi ellenőrzések követelményei: |
2 db ZH a félév során 1 db beadandó elkészítése az első előadáson kiadott témából 2013. április 30-ig |
A tantárgyhoz rendelt kredit: |
2 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll:
Értékelés: 0-49 pont: elégtelen 50-59 pont: elégséges 60-79 pont közepes 80-89 pont: jó 90-100 pont: jeles |
Ajánlott irodalom: |
Gergely Pál-Penke Botond-Tóth Gyula: Szerves és bioorganikus kémia, Alliter Kiadói és Okt. Fejl. Alapítvány, 2006 |
Ajánlott weboldalak: |