Alkalamazott mikrobiológia BIB 2207

 TEMATIKA

Alkalamazott mikrobiológia
BIB 2207
 
 
időpont

Témakör

Megjegyzés

2012. október 20.

  • Az élelmiszeripari mikrobiológia jelentősége, rövid története.
  • Az élelmiszerek és a mikrobák kölcsönhatása I. (belső tényezők-kémiai összetétel, tápanyagtartalom, pH, pufferkapacitás, redoxpotenciál, stb.)
  • Az élelmiszerek és a mikrobák kölcsönhatása II. (külső tényezők-környezeti hatások)
  • Mikroorganizmusok által okozott élelmiszerromlások (az élelmiszer mikrobiális szaporodását elősegítő tulajdonságai, az élelmiszerek mikrobás fertőzési forrásai)
  • Élelmiszeriparban és élelmiszer higiénében fontos mikrobák taxonomiája, helyük a rendszertanban.
 

 

2012. december 7.

  • ZH
  • Eljárások a mikrobaszaporodás megállítására (hűtés, fagyasztás, szárítás, cukor-, sótartalom, víztartalom csökkentése, gázfázis megváltoztatása stb.)
  • Eljárások az élelmiszerekben található mikroorganizmusok elpusztítására (pasztőrözés, besugárzás, tartósítószerek, szűrés stb.)
  • Élelmiszerek minősítése (Minőség-ellenőrzés, minőségirányítási rendszerek)
  • Mikrooganizmusok gazdasági jelentősége. Az erjedés és a mikroorganizmusok kapcsolata. Erjedési formák áttekintése.
  • Élesztőket hasznosító mikrobiológiai eljárások (borászat, sörgyártás, kenyérgyártás)
  • Ecetsav-baktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások (ecetgyártás, egyéb termékek)
  • Tejsavbaktériumok alkalmazása I. (Tejtermékek előállítása, savanyúságok készítése, húskészítmények tartósítása)
  • Vajsavbaktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások. A mikrobák, mint fehérje-és aminósav-források. 
  • Dextrán és más poliszacharidok termelése.
  • Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálati módszerei. külső morfológiája

 
 



 
Követelmények:
 
A foglalkozásokon való részvétel előírásai:

lehetőség szerint részvétel az előadásokon.
A félévi ellenőrzések követelményei:

1 ZH a félév során
A tantárgyhoz rendelt kredit:

2
A vizsgára bocsátás feltétele:

a ZH teljesítése
Az érdemjegy kialakítás módja:
50% a ZH eredménye, 50% a szóbeli kollokvium eredménye az előzetesen kiadott témakörök alapján.
Ajánlott irodalom:
Pesti Miklós (szerk.): Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, 2001.
Szabó István Mihály: A bioszféra mikrobiológiája I-III., Akadémiai Kiadó, Budapest.
 
Ajánlott weboldalak: