Jelentkezz hozzánk! Várunk a ZÉ (Természettudomány-környezettan tanár) szakunkon!

Jelentkezz hozzánk! Várunk a ZÉ (Természettudomány-környezettan tanár) szakunkon!

Ismét szenzáció!  

Kutatási eredményünket ismét rangos folyóirat publikálta! Legyél Te is a kutatócsoportunk tagja, hogy a közös munkánk eredménye a Te sikered is legyen! Nem kell mást tenned, csak jelentkezz hozzánk Biológia tanárnak (5 év) vagy Biológusnak, azaz Biológia BSc (3 év) szakunkra! 

 

 A Környezettudományi Intézet újabb kutatási eredménye látott napvilágot ezúttal a "Frontiers in Plant Science" D1-es (felső 10%) növénytudományokkal foglalkozó szakfolyóiratában prof. dr. Szabó Sándor vezetésével.  

C:\Users\User\Documents\Sandor16\TANSZEK\Frontiers.jpg 

A kutatás abban különleges, hogy teljes komplexitásában tárja fel a hínárnövények közötti kaszkádszerűen egymásra épülő háttérfolyamatokat, amelyek révén az egyik élőlénycsoport képes teljesen kiszorítani a másikat, és ezáltal fenntartani stabil állapotát. A tanulmány a felszíni vizeink minőségének javítására irányuló intézkedésekhez ad biztos tudományos támogatást és kiválóan ötvözi a laborvizsgálatok és a nagyléptékű terepi felmérések eredményeit. A kutatásban intézetünk volt TDK hallgatói (Koleszár Gergő, Zavanyi Györgyi) immár, mint doktorandusz hallgatók vettek részt és rajtuk kívül a munkában az Atommag Kutató Intézet (ATOMKI), a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, és berlini oldalról pedig a Leibniz Vízi Ökológia és Halászati Intézet (IGB) munkatársai is oroszlánrészt vállaltak. 

 

 A korábbi eredményeinkben Györgyinek és Gergőnek eddig összesen öt cikke látott már napvilágot a víztudomány és ökológia tudományterületek nagy presztizsű nemzetközi folyóirataiban többek között a Water Research ben és az Ecosystems-ben, melyek a szakmai világrangsorban is messze a legfelső 10%-ba tartoznak. A történet tanulsága, hogy frappáns ötletekkel, józan ésszel, kitartással és megfelelő mentorálással a tudományos kutatásokban akár nemzetközi sikerek is elérhetők diákjaink számára. 

Részletek itt: 👇 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2022.963579/full?&utm_source=Email_to_authors_&utm_medium=Email&utm_content=T1_11.5e1_author&utm_campaign=Email_publication&field=&journalName=Frontiers_in_Plant_Science&id=963579