Mikrobiológia GY BIO1015
Tematika és követelményei
Hét |
Témakör |
Megjegyzés |
1. |
Munkavédelmi és egészségvédelmi szabályok. |
|
2. |
Sterilizálási módszerek. Táptalajok típusai, összetételük és felhasználásuk.
|
|
3. |
Átoltás steril táptalajra. |
|
4. |
A tenyészetek fenntartása rendszeres átoltással.
|
|
5. |
Mikroorganizmusok morfológiai jegyeinek vizsgálata, festési eljárások.
|
|
6. |
Mikroorganizmusok rendszertani vizsgálata.
|
|
7. |
1. ZH
|
|
8. |
A környezeti hatások és a mikroorganizmusok kapcsolata (szaporodás, tenyésztés, sz aporodás-gátlás).
|
|
9. |
Antimikrobiális anyagok mikroorganizmusokra gyakorolt hatásának vizsgálata.
|
|
10. |
A mikrobák és az élelmiszerhigiénia kapcsolata.
|
|
11. |
Talajban élő mikrobák vizsgálata.
|
|
12. |
2.ZH |
|
13. |
Vízben, levegőben élő mikrobák vizsgálata.
|
|
14. |
Probiotikus mikroorganizmusok vizsgálata.
|
|
15. |
A félév értékelése |
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
a gyakorlatokon való részvétel kötelező, 3 hiányzás megengedett a félév során |
A félévi ellenőrzések követelményei: |
2 ZH a félév során |
A tantárgyhoz rendelt kredit: |
1 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
jegyzőkönyv értékelése 2ZH eredménye |
Ajánlott irodalom: |
|
Ajánlott weboldalak: |