2014/2015 I. félév
Biológia alapszak, bioanalitikus szakirány
Bioorganikus kémia (BIB2230L) előadás
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Hét |
Témakör |
Megjegyzés |
1
|
Aminosavak, peptidek Fehérjék felosztása, izolációja, szerkezete, élettani szerepe Szénhidrátok, csoportosítás, szerkezet. Monoszacharidok kémiai tulajdonságai Oligo- és poliszacharidok kémiai és biológiai tulajdonságai Lipidek csoportosítása. Egyszerű lipidek Összetett lipidek. Glikolipidek Terpének. Szteroidok. Zsíroldékony vitaminok, Prosztaroidok |
|
2
|
Polifenolok. Flavonoidok kémiai jellemzése. Oxidativ stressz Természetes antioxidánsok (liguánok, enzimek Nukleozidok, nukleotidok kémiai, biológiai jellemzése Nukleinsavak: DNS, RNS felépítés, biológiai tulajdonságok A genom. A genom instabilitás szerepe a rák kialakulásában Sejti jelátviteli folyamatok kémiai vonatkozásai. A homogenizáció alapjai Peszticidek kémiája, biokémiája, toxikológiája |
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
lehetőség szerint részvétel az előadásokon. |
A félévi ellenőrzések követelményei: |
1 db ZH a félév során 1 db beadandó elkészítése az első előadáson kiadott témából 2014. november 30-ig |
A tantárgyhoz rendelt kredit: |
3 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll:
Értékelés: 0-49 pont: elégtelen 50-59 pont: elégséges 60-79 pont közepes 80-89 pont: jó 90-100 pont: jeles |
Ajánlott irodalom: |
Gergely Pál-Penke Botond-Tóth Gyula: Szerves és bioorganikus kémia, Alliter Kiadói és Okt. Fejl. Alapítvány, 2006 |
Ajánlott weboldalak: |
|