2014/2015 I. félév
Kémia alapszak
Szerves kémia 3 (KEB1305L) előadás
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Hét |
Témakör |
Megjegyzés |
1
|
A heterociklusos vegyületek elnevezése, csoportosításuk. Öttagú, egy heteroatomos gyűrűrendszerek. Csoportosítás, nevezéktan. A furán, tiofén és pirrol aromaticitása és aromás jellege. Öttagú, egy és két heteroatomos gyűrűrendszerek általános előállítási módjai és tipikus reakcióik. Fontosabb képviselők. Kondenzált származékok. Hattagú, egy heteroatomos gyűrűrendszerek. Csoportosítás, nevezéktan. A piridin és a piríliumkation aromaticitása és aromás jellege. Hattagú, egy heteroatomos gyűrűrendszerek általános előállítási módjai és tipikus reakcióik Hattagú, egy heteroatomos vegyületek, monociklusos és kondenzált gyűrűs származékok. A pirimidin és származékai. Purin-, pteridin- és alloxazinszármazékok.
|
|
2 |
A szénhidrátok és származékaik elnevezése, csoportosításuk. A monoszacharidok szerkezete és térszerkezete. A monoszacharidok reakciói. Cukorszármazékok. A diszacharidok szerkezete, szintézise. Fontosabb mono- és diszacharidok és rokon vegyületek. A poliszacharidok. A cellulóz és a keményítő. Több aszimetrikus szénatomot tartalmazó vegyületek. A rezolválás.
Zárthelyi dolgozat.
|
|
3 |
Aminosavak. Az aminosavak előállítása, reakcióik. A peptidkötés. Peptidek, proteinek. Nukleozidok, nukleotidok és nukleinsavak. Alkaloidok, szteroidok. Vitaminok.
Zárthelyi dolgozat. |
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
lehetőség szerint részvétel az előadásokon. |
A félévi ellenőrzések követelményei: |
2 db ZH a félév során
|
A tantárgyhoz rendelt kredit: |
3 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll:
Értékelés: 0-49 pont: elégtelen 50-59 pont: elégséges 60-79 pont közepes 80-89 pont: jó 90-100 pont: jeles |
Ajánlott irodalom: |
Antus Sándor, Mátyus Péter: Szerves kémia I-II-III. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005 Gergely Pál-Penke Botond-Tóth Gyula: Szerves és bioorganikus kémia, Alliter Kiadói és Okt. Fejl. Alapítvány, 2006 |
Ajánlott weboldalak: |