2014/2015 I. félév
Kémia alapszak
Szerves kémia 3 (KEB1305L) előadás
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
| Hét | Témakör | Megjegyzés | 
| 1 
 | A heterociklusos vegyületek elnevezése, csoportosításuk. Öttagú, egy heteroatomos gyűrűrendszerek. Csoportosítás, nevezéktan. A furán, tiofén és pirrol aromaticitása és aromás jellege. Öttagú, egy és két heteroatomos gyűrűrendszerek általános előállítási módjai és tipikus reakcióik. Fontosabb képviselők. Kondenzált származékok. Hattagú, egy heteroatomos gyűrűrendszerek. Csoportosítás, nevezéktan. A piridin és a piríliumkation aromaticitása és aromás jellege. Hattagú, egy heteroatomos gyűrűrendszerek általános előállítási módjai és tipikus reakcióik Hattagú, egy heteroatomos vegyületek, monociklusos és kondenzált gyűrűs származékok. A pirimidin és származékai. Purin-, pteridin- és alloxazinszármazékok. 
 | 
 | 
| 2 | A szénhidrátok és származékaik elnevezése, csoportosításuk. A monoszacharidok szerkezete és térszerkezete. A monoszacharidok reakciói. Cukorszármazékok. A diszacharidok szerkezete, szintézise. Fontosabb mono- és diszacharidok és rokon vegyületek. A poliszacharidok. A cellulóz és a keményítő. Több aszimetrikus szénatomot tartalmazó vegyületek. A rezolválás. 
 Zárthelyi dolgozat. 
 | 
 | 
| 3 | Aminosavak. Az aminosavak előállítása, reakcióik. A peptidkötés. Peptidek, proteinek. Nukleozidok, nukleotidok és nukleinsavak. Alkaloidok, szteroidok. Vitaminok. 
 Zárthelyi dolgozat. | 
 | 
Követelmények:
| A foglalkozásokon való részvétel előírásai: | lehetőség szerint részvétel az előadásokon. | 
| A félévi ellenőrzések követelményei: | 2 db ZH a félév során 
 | 
| A tantárgyhoz rendelt kredit: | 3 | 
| Az érdemjegy kialakítás módja: | max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll: 
 Értékelés: 0-49 pont: elégtelen 50-59 pont: elégséges 60-79 pont közepes 80-89 pont: jó 90-100 pont: jeles | 
| Ajánlott irodalom: | Antus Sándor, Mátyus Péter: Szerves kémia I-II-III. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005 Gergely Pál-Penke Botond-Tóth Gyula: Szerves és bioorganikus kémia, Alliter Kiadói és Okt. Fejl. Alapítvány, 2006 | 
| Ajánlott weboldalak: | 

