2012/2013 I. féléves
Kémia alapszak
Szerves kémia 2 (KEB1302L) előadás
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Hét
|
Témakör
|
Megjegyzés
|
1
|
Funkciós csoportok. Optikai aktivitás. A konfiguráció fogalma. Projekciós képletek. Abszolút és relatív konfiguráció. Halogéntartalmú vegyületek. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb vegyületek.
Az egyértékű alkoholok. Csoportosítás, nevezéktan. A szerkezet és tulajdonság kapcsolata. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb egyértékű alkoholok.
A két- és többértékű alkoholok. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb többértékű alkoholok. Enolok. Fenolok. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb fenolok.
|
|
2
|
Az éterek. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb éterek.
Nitrovegyületek. Csoportosítás, nevezéktan. A nitrocsoport szerkezete. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Fontosabb nitrovegyületek.
Tiolok, tioéterek. Szulfonsavak. Csoportosítás, nevezéktan. Előállítási módok és tipikus reakcióik.
Az aminok. Csoportosítás, nevezéktan. Az aminok bázicitása és szerkezetük közötti kapcsolat. Előállítási módok. Az aminok tipikus reakciói. A különböző rendű aminok elválasztása és megkülönböztetése.
|
|
3
|
Azo-és diazo vegyületek. A diazovegyületek előállítása. A diazóniumvegyületek átalakulásai. Elemorganikus vegyületek. A Grignard-reagens.
Oxovegyületek. Csoportosítás, nevezéktan. Általános jellemzés, előállítási módok. Az aldehidek és ketonok. Összehasonlításuk és jellemző átalakulásaik. Fontosabb aldehidek és ketonok.
Telítetlen oxovegyületek. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. A kinoidstruktúra.
hét: Karbonsavak. Csoportosítás, nevezéktan. A karboxilcsoport kialakításának általános módszerei. Telített és telítetlen monokarbonsavak. Csoportosítás, nevezéktan. Általános előállítási módok és tipikus reakcióik. Dikarbonsavak.
hét: A karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok. Csoportosítás, nevezéktan. Általános jellemzésük és előállítási módszereik.
Zsírok és olajok. Szappanok, szintetikus mosószerek.
|
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai:
|
lehetőség szerint részvétel az előadásokon.
|
A félévi ellenőrzések követelményei:
|
2 db ZH a félév során
|
A tantárgyhoz rendelt kredit:
|
3
|
Az érdemjegy kialakítás módja:
|
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll:
Értékelés:
0-49 pont: elégtelen
50-59 pont: elégséges
60-79 pont közepes
80-89 pont: jó
90-100 pont: jeles
|
Ajánlott irodalom:
|
Gergely Pál-Penke Botond-Tóth Gyula: Szerves és bioorganikus kémia, Alliter Kiadói és Okt. Fejl. Alapítvány, 2006
|
Ajánlott weboldalak:
|