2012/2013 I. féléves
Biológia alapszak
Bioanalitika szakirány
Bioorganikus kémia (BIB 2231) gyakorlat
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
Hét
|
Témakör
|
Megjegyzés
|
1.
|
Balesetvédelmi tudnivalók. A gyakorlatok során az elméleti órákon tárgyalt témákhoz kapcsolódó feladatok megbeszélése.
|
|
2.
|
Szénhidrátok kimutatása. Redukáló és nem redukáló szénhidrátok megkülönböztetése, mono és diszacharidok megkülönböztetése, pentózok és hexózok megkülönböztetése.
|
|
3.
|
Aminósavak és fehérjék reakciói . A fehérjék kicsapása hővel, alkohollal, könnyű- és nehézfémsókkal, erős ásványi és szerves savakkal.
|
|
4.
|
Aromás gyűrűt tartalmazó aminósavak reakciói.
Xantoprotein-reakció, MILLON-reakció, ADAMKIEWICZ-próba, kéntartalmú amino-savak, fehérjék kimutatása, NINHIDRIN-próba, BIURET-reakció
|
|
5.
|
Koffein izolálása teából. Azonosítási vizsgálatok, IR vizsgálatok, Vékonyréteg-kromatográfia,
|
|
6.
|
Fahéjolaj előállítása. Oldószeres extrakció, vízgőz-desztilláció, az olajok IR és UV színképének meghatározása, fahéjaldehid kimutatása az olajokból, vékonyréteg kromatográfia
|
|
7.
|
Karotinoidok izolációja, kimutatása. Likopin és ß-karotin kimutatása paradicsomból, Karotinoidok kinyerése zöldségekből, UV-VIS spektrum felvétele, Vékonyréteg-kromatográfia (VRK).
|
|
8.
|
Nikotin kinyerése dohányból. Extrakció, stabilizálása, a tercier nitrogén kimutatása.
|
|
9.
|
Polifenolok extrakciója narancshéjból. Izoláció, UV-VIS vizsgálat, vékonyréteg-kromatográfia, egydimenziós VRK, kétdimenziós VRK.
|
|
10.
|
Fitoszterolok kimutatása a vöröshagymából. Izoláció, vékonyréteg-kromatográfia,
|
|
11.
|
Szalicilsav izolálása energiafűzből. Izoláció és vizsgálat, vékonyréteg kromatográfia
|
|
12.
|
Tetraciklin antibiotikumok kimutatása sertéshúsból. Izoláció, savakkal adott színreakciók értelmezése, vékonyréteg kromatográfia
|
|
13.
|
Patulin kimutatása almából, almasűrítményből. Izoláció, vékonyréteg kromatográfia
|
|
14.
|
Pótlási lehetőség. Gyakorlat értékelése.
|
Követelmények
A foglalkozásokon való részvétel előírásai:
|
kötelező
|
A félévi ellenőrzések követelményei:
|
A laboratóriumi jegyzőkönyv folyamatos vezetése, az elvégzett kísérletek bemutatása, értékelése. 6 zárthelyi dolgozat a gyakorlati elméleti ismereteiből.
|
A tantárgyhoz rendelt kredit:
|
2
|
Az érdemjegy kialakítás módja:
|
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll:
Értékelés:
0-49 pont: elégtelen
50-59 pont: elégséges
60-79 pont közepes
80-89 pont: jó
90-100 pont: jeles
|
Ajánlott irodalom:
|
Novák Lajos, Nyitrai József, Hazai László: Biomolekulák kémiája, MKE, Budapest, 2001.
Mandl József: Bioorganikus kémia, Semmelweis Kiadó, 2005
|
Ajánlott weboldalak:
|