2014/15 I. féléves
Biológia alapszak, Biológia osztatlan tanárképzés
Biotechnológia (BIB1312), (BIO1029) előadás
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
hét |
téma |
megjegyzés |
1. időpont |
Általános tájékoztatás, követelményszint és féléves feladatok, valamint a tematika megbeszélése. A biotechnológia történeti áttekintése és fogalma. A biotechnológia fejlődéstörténete. Biotechnológiai eseménynaptár. A biotechnológia bázisát adó fontosabb tudomány területek és fontosabb alkalmazási területek. A biotechnológia felosztása. Mezőgazdasági biotechnológia. Talajoltás. Mikroorganizmusok a biológiai növényvédelemben. A növényi biotechnológia és géntechnológia. A szerves trágyák kezelésének mikrobiológiai alapjai. A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék és olajok előállítói. Ipari biotechnológia. Fermentációs biotechnológia. A fermentációs technológia fontosabb lépései. |
|
2. időpont |
Iparilag hasznos termékek előállítása, primer – és szekunder metabolitok. Aminosavak előállítása, Enzimek előállítása. Élesztőgombákat alkalmazó mikrobiológiai technológiák. Iparilag hasznos termékek előállítása, primer – és szekunder metabolitok. Az ecetsav, tejsav és vajsav baktériumok alkalmazása. Antibiotikumok előállítása. Orvosi biotechnológia. A génsebészet alapjai. A molekuláris klónozás. A klónozáshoz használt nukleinsavak izolálása, előállítása. Klónozó vektorok. Orvosi biotechnológia. Géntárak, klóntárak. A megfelelő klón kimutatása, izolálása. Fehérjemérnökség. Környezetvédelmi biotechnológia. A biogáz előállítás mikrobiológiája. A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban. A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában. Mikrobiális bányászat. |
|
Követelmények
A foglalkozásokon való részvétel előírásai: |
lehetőség szerint részvétel az előadásokon |
A félévi ellenőrzések követelményei: |
nincs |
A tantárgyhoz rendelt kredit |
4 |
Az érdemjegy kialakítás módja: |
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll: •Szóbeli és írásbeli felelet a kiadott témasor alapján: 100 pont Értékelés: 0-49 pont: elégtelen 50-59 pont: elégséges 60-79 pont közepes 80-89 pont: jó 90-100 pont: jeles |
Ajánlott irodalom: |
Dr. Karaffa Levente: Fermentációs technológia (kézirat) KLTE, Debrecen 2000 Dr. Szentirmai Attila: Mikrobiális primer metabolitok (kézirat) KLTE, Debrecen 2000 A. T. Bull–G. Holt–M. Lilly (1982): Biotechnology: International Trends and perspectives. OECD; Robert Bud (1993): The uses of life. A history of biotechnology. Cambridge–New York–London–Melbourne: Cambridge University Press, 1–299. |