Alkalmazott mikrobiológia BIB 2207

 TEMATIKA

Alkalmazott mikrobiológia
BIB 2207
 
 
hét

Témakör

Megjegyzés

1.
Az élelmiszeripari mikrobiológia jelentősége, rövid története.
 

 

2.
Az élelmiszerek és a mikrobák kölcsönhatása I. (belső tényezők-kémiai összetétel, tápanyagtartalom, pH, pufferkapacitás, redoxpotenciál, stb.)
 

 

3.
Az élelmiszerek és a mikrobák kölcsönhatása II. (külső tényezők-környezeti hatások)
 

 

4.
Mikroorganizmusok által okozott élelmiszerromlások (az élelmiszer mikrobiális szaporodását elősegítő tulajdonságai, az élelmiszerek mikrobás fertőzési forrásai)
 

 

5.
Élelmiszeriparban és élelmiszer higiénében fontos mikrobák taxonomiája, helyük a rendszertanban.
 

 

6.
1. ZH
Eljárások a mikrobaszaporodás megállítására (hűtés, fagyasztás, szárítás, cukor-, sótartalom, víztartalom csökkentése, gázfázis megváltoztatása stb.)
.

 

7.
Eljárások az élelmiszerekben található mikroorganizmusok elpusztítására (pasztőrözés, besugárzás, tartósítószerek, szűrés stb.)
 

 

8.
Élelmiszerek minősítése (Minőség-ellenőrzés, minőségirányítási rendszerek)
 
 

9.
Mikrooganizmusok gazdasági jelentősége. Az erjedés és a mikroorganizmusok kapcsolata. Erjedési formák áttekintése.
 
 

10.
Élesztőket hasznosító mikrobiológiai eljárások (borászat, sörgyártás, kenyérgyártás)
 
 

11.
Ecetsav-baktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások (ecetgyártás, egyéb termékek)
 
 

12.
Tejsavbaktériumok alkalmazása I. (Tejtermékek előállítása, savanyúságok készítése, húskészítmények tartósítása)
 
 

13.
2 ZH
Vajsavbaktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások. A mikrobák, mint fehérje-és aminósav-források. 
Dextrán és más poliszacharidok termelése.
 
 

14.
Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálati módszerei.
külső morfológiája
 

 

 
 
 
Követelmények:
 
A foglalkozásokon való részvétel előírásai:

lehetőség szerint részvétel az előadásokon.
A félévi ellenőrzések követelményei:

2 ZH a félév során
A tantárgyhoz rendelt kredit:

2
A vizsgára bocsátás feltétele:

2 ZH teljesítése
Az érdemjegy kialakítás módja:
50% a ZH eredménye, 50% a szóbeli kollokvium eredménye az előzetesen kiadott témakörök alapján.
Ajánlott irodalom:
Pesti Miklós (szerk.): Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, 2001.
Szabó István Mihály: A bioszféra mikrobiológiája I-III., Akadémiai Kiadó, Budapest.
 
Ajánlott weboldalak: