TEMATIKA
Alkalmazott mikrobiológia
BIB 2207
hét
|
Témakör
|
Megjegyzés
|
1.
|
Az élelmiszeripari mikrobiológia jelentősége, rövid története.
|
|
2.
|
Az élelmiszerek és a mikrobák kölcsönhatása I. (belső tényezők-kémiai összetétel, tápanyagtartalom, pH, pufferkapacitás, redoxpotenciál, stb.)
|
|
3.
|
Az élelmiszerek és a mikrobák kölcsönhatása II. (külső tényezők-környezeti hatások)
|
|
4.
|
Mikroorganizmusok által okozott élelmiszerromlások (az élelmiszer mikrobiális szaporodását elősegítő tulajdonságai, az élelmiszerek mikrobás fertőzési forrásai)
|
|
5.
|
Élelmiszeriparban és élelmiszer higiénében fontos mikrobák taxonomiája, helyük a rendszertanban.
|
|
6.
|
1. ZH
Eljárások a mikrobaszaporodás megállítására (hűtés, fagyasztás, szárítás, cukor-, sótartalom, víztartalom csökkentése, gázfázis megváltoztatása stb.)
.
|
|
7.
|
Eljárások az élelmiszerekben található mikroorganizmusok elpusztítására (pasztőrözés, besugárzás, tartósítószerek, szűrés stb.)
|
|
8.
|
Élelmiszerek minősítése (Minőség-ellenőrzés, minőségirányítási rendszerek)
|
|
9.
|
Mikrooganizmusok gazdasági jelentősége. Az erjedés és a mikroorganizmusok kapcsolata. Erjedési formák áttekintése.
|
|
10.
|
Élesztőket hasznosító mikrobiológiai eljárások (borászat, sörgyártás, kenyérgyártás)
|
|
11.
|
Ecetsav-baktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások (ecetgyártás, egyéb termékek)
|
|
12.
|
Tejsavbaktériumok alkalmazása I. (Tejtermékek előállítása, savanyúságok készítése, húskészítmények tartósítása)
|
|
13.
|
2 ZH
Vajsavbaktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások. A mikrobák, mint fehérje-és aminósav-források.
Dextrán és más poliszacharidok termelése.
|
|
14.
|
Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálati módszerei.
külső morfológiája
|
|
|
Követelmények:
A foglalkozásokon való részvétel előírásai:
|
lehetőség szerint részvétel az előadásokon.
|
A félévi ellenőrzések követelményei:
|
2 ZH a félév során
|
A tantárgyhoz rendelt kredit:
|
2
|
A vizsgára bocsátás feltétele:
|
2 ZH teljesítése
|
Az érdemjegy kialakítás módja:
|
50% a ZH eredménye, 50% a szóbeli kollokvium eredménye az előzetesen kiadott témakörök alapján.
|
Ajánlott irodalom:
|
Pesti Miklós (szerk.): Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, 2001.
Szabó István Mihály: A bioszféra mikrobiológiája I-III., Akadémiai Kiadó, Budapest.
|
Ajánlott weboldalak:
|
|
|