2011/12 I. féléves
Biológia alapszak
Bioanalitikus szakirány
Alkalmazott mikrobiológia (BIB2206) gyakorlat
TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI
hét
|
téma
|
megjegyzés
|
1
|
Alapvető laboratóriumi- és balesetvédelmi rendszabályok.
Klasszikus mikrobiológiai tenyésztési módszerek. Táptalajtípusok. Az élelmiszer típusok jellegzetes minta-előkészítési módszerei.
|
|
2
|
Decimális hígítási sor. Mikrobaszám meghatározási típusok. Lemezöntéses módszer. Titer meghatározása.
Aerob, anaerob és fakultatív aerob és anaerob mikróba szám meghatározása lemez öntéses módszerrel pasztőrözött tejből, joghurtból, kefirből Kazein-pepton agaron.
|
|
3
|
A 2. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
|
|
4
|
Mezofil tejsavtermelő baktériumok számának meghatározása. Tejsavbaktériumok mennyiségi meghatározása MRS agaron határhígításos módszerrel tejtermékekből.
|
|
5
|
A 4. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése. Élesztő és penész szám meghatározás lisztből.
|
|
6
|
Az 5. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
Maláta agaron. Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák számának meghatározása lisztfélékből.
|
|
7
|
A 6. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.Sütőipari termékek vizsgálata
Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikrobaszám meghatározás TGE táptalajon.
|
|
8
|
Az 7. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
Sütőipari termékek vizsgálata
Penészszám meghatározása lemezöntés módszerrel. Szárított és nedves sütőélesztő életképességének vizsgálata.
|
|
9
|
A 8. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
Húsok és húskészítmények (baromfi, sertés) mikrobiológiai vizsgálata lemezöntés módszerével BPLS agaron.
|
|
10
|
A 9. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
Zöldségfélék, magvak és szárított gyümölcsök mikrobiológiai vizsgálata. Salmonella, E. coli jelenlétének kimutatása BPLS és ENDO agaron.
|
|
11
|
A 10. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
Fermentált élelmiszerek vizsgálata MRS agaron.
|
|
12
|
A 11. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségének és minőségének vizsgálata az eredmények összehasonlítása, kiértékelése.
|
|
13
|
Félévzárás
Gyakorlati jegyek beírása
|
|
Követelmények
A foglalkozásokon való részvétel előírásai:
|
kötelező
|
A félévi ellenőrzések követelményei:
|
A laboratóriumi jegyzőkönyv folyamatos vezetése, az elvégzett kísérletek bemutatása, értékelése. 2 zárthelyi dolgozat a gyakorlati elméleti ismereteiből.
|
A tantárgyhoz rendelt kredit
|
1
|
Az érdemjegy kialakítás módja:
|
max. 100 pont kapható, amely az alábbi pontokból áll:
•2 db ZH eredménye: 40 pont (2x20 pont)
•a jegyzőkönyv ellenőrzése: 30 pont
•a kísérletek bemutatása, értékelése (30 pont).
Értékelés:
0-49 pont: elégtelen
50-59 pont: elégséges
60-79 pont közepes
80-89 pont: jó
90-100 pont: jeles
|
Ajánlott irodalom:
|
Balázsy, Naár, Szováti, D. Tóth.: Mikrobiológiai gyakorlatok. Bessenyei kiadó, 2004.
|